Vega rundt, den nordlige delen

Gladstad, Åsen

Vega kirke

Gladstad er kommunesenteret i Vega. Her finnes de vanlige tjenester innen oppvekst, omsorg, helse og administrasjon samt kirken og butikker, post og bank.

Noen km sør-østover fra Gladstad ligger bygda Åsen, inngangsporten til Moen, området mellom fjellene. Her finner vi Okvatnet, kommunens vannreservoar, og et flott turterreng med merkede løyper til Gullsvågfjellet, Vegdalsskaret og Trollvasstind.

Svea, Hongset, Forøy, Vegstein
Veikrysset i sentrum av Gladstad gir muligheter for å utforske alle himmelretninger på Vega. Følger du fylkesveien fra Igerøy, ender du opp på Vegstein eller Forøy hvis du tar til høyre i krysset. På vei dit passeres Kolstad.

Før Vegstein kan du ta til venstre og få med deg grendene Svea og Hongset med overnattingsstedet Hongsetstua, og Forøy. Før Vegstein passeres startstedet for den merkete løypa opp til Vegsteinfjellet, en kort og grei tur, men med flott utsikt fra toppen. Den gamle butikken på Vegstein har åpent museum og kafé om sommeren og er tilholdssted for Vega Kystlag.

Nes, Kirkøy, Holand
Følger du asfaltveien videre nordover, kommer du etter en stund til den folkerikeste delen av øya. Tettstedene Nes, Kirkøy og Holand kjennetegnes ved nærheten til hav, fiskebåter og landbrukseiendommer. Nes har kafe og overnattingsmuligheter i rorbumiljø, og ærfuglmuseum.
Kirkøy har treningssenter med helsetilbud, og anløp av hurtigbåt til Herøy og Sandnessjøen.
Gårdsøya
har fiskemottak. I dette området kan du høre måkeskrik, nyte lukten av ramsalt hav og synet av vakre solnedganger og følge med i et levende fiskermiljø. IL Vegas merkede løype går til Lamøya og Guristraumen.

Valla, Viksås, Vallsjø, Sundsvoll, Gullsvåg

Fra Vallsjø

Disse bygdene går under navnet "Yderbøgde". Her finnes etter vår målestokk store gårder, rike fiskevann og øyas eneste hotell, Vega HavhotellViksås. For den turglade har IL Vega merkede løyper til toppen av Gullsvågfjellet, rundt Holmvatnet og fra Sundsvoll til Vegdalen eller Eidem. Veien ender i en jordbruksvei på Sundsvoll. Her er grillplass med benker, flott turterreng langs rullesteinsfjære og foten av Gullsvågfjellet med panoramautsitkt til Søla. 

Rasteplass på Sundsvoll