Vega rundt, fra Igerøy og sørover

Hovedøya Vega består av mange typer natur, fra høye fjell til lavland, skog, kalkrike heier og våtmarksområder med rikt dyre-, fugle- og planteliv og uttallige strender, alt fra rullesteins-strender til den fineste sandstrand. Turen Vega rundt starter i Igerøy og tar deg med i ord og bilder til de største grendene.

Igerøy, Bø, Grimsø
Alle som kommer til Vega med bil kjører av ferja i Igerøy. Like ved ferjeleiet finnes parkeringsplass, campingplass, småbåthavn (inkl. gjestehavn) og overnattingsmuligheter i rorbuer. I Igerøy finner vi bedriftene Vega Delikatesser as som bearbeider og konserverer fisk og fiskevarer og Vega Sjøfarm as som driver med oppdrett av matfisk. På Bø starter merket løype til Igerøyfjellet.

Rørøy
På vei fra Igerøy til Rørøy passerer vi Vegas bidrag til Skulpturlandskap Nordland: Like over brua finner vi en tredelt skulptur kalt "En ny samtale" av den finske kunstneren Kain Tapper. På høyre side av veien like etter brua, ned mot sundet, ligger skulpturen "Virvel" laget av Jon Audun Hauge. Steinskulpturen er i mørk granitt. 

Hurtigbåten fra Brønnøysund legger til kai i Rørøy. Dette idylliske stedet har dessuten parkeringsplass og småbåthavn med gjestemarina. Her er også områdets ambulanse og ambulansebåt, tilhørende Helgelandssykehuset, stasjonert.

Fra Rørøy

Kjul
Bygda Kjul er en av våre beste jordbruksbygder og "endestasjon" på Vegas østligste kommunale vei. Her er fint turterreng og muligheter for å ta seg en dukkert. Vega Idrettslag har merket løype til Kjulsveten.

Floa, Vika, Eidem
Veien til "Sørbøgdæ", den sørligste delen av øya, starter i krysset ved Andvågan. Denne delen av Vega særpreges av mange, etter vår målestokk, store landbrukseiendommer.

Floa starter merket løype til Floaksla, en fin tur med fantastisk utsikt i alle himmelretninger. Neste grend er Vika med skilt til Steinalderstien/Fornminnestien i Åkvika. Denne veien ender opp i Hestvika med flott turterreng og badeplass. I svingen nedenfor bakken starter en fin merket turløype til Hestvikskaret, med flott utsikt i mange himmelretninger.

Fylkesveien ender på Eidem. Denne bygda særpreges av langgrunn fjære, flat sandjord og høye, taggete fjell. En jordbruksvei fører videre til Eidem friluftsområde med merket løype til Juvika, Ervika og videre til Vegdalen og Sundsvold. På Juvika finner vi også Vegas fineste sandstrand. For å komme dit må man enten gå eller komme med båt.