På tur i verneområdene

I flere av verneområdene i kommunen er det fantastiske turmuligheter. I Kjellerhaugvatnet, Holandsosen og Eidemsline er det lagt opp flere stier med merking, mens det er mulig å besøke Lånan i juli for de som ønsker en tur ut i øyriket.

Verneområdene

Verneområdene på Vega som ligger i sjø er Muddvær fuglefredningsområde, Skjærvær, Flovær og Lånan fuglefredningsområde, Hysvær/Søla landskapsvernområde med dyrelivsfredning samt Lånan/Skjærvær naturreservat. Det er tusenvis av øyer, holmer og skjær som er tilknyttet disse verneområdene og alle verneområdene ligger i Vegaøyan verdensarvområde. På øyene i Lånan/Skjærvær naturreservat er det ilandstigningsforbud fra 15.april – 31.juli. Camping er ikke tillatt i verneområdene på Vega unntatt i Hysvær/Søla landskapsvernområde.

Selv om det er tillatt å ferdes på alle andre steder i verdensarvområdet skal all ferdsel skje hensynsfullt slik at fugl, dyr og planter ikke blir skadet eller forstyrret. Dersom man skal i land på steder der det er hus anmodes det å avtale med grunneieren på forhånd.

I verneområdene på Vega er det ikke lov å kjøre vannscooter, bruke drone og surfebrett.

I forbindelse med utarbeidingen av Besøksstrategien for verneområdene på Vega i 2020, ble det hentet inn kunnskap for å lage et sårbarhetskart for fuglelivet i Vegaøyan verdensarvområde. Sårbarhetskartet viser hvor det er sårbart på sjøen. Hekketiden (grønt område på kartet) varer fra 15.april – 31.august. Mytetiden (blått område på kartet) er tiden på året hvor grågås og andefugler samles på sjøen for å felle gamle fjær. Da er de flygeudyktige. I våre områder er denne tiden fra månedsskifte juni/juli til september. I disse tidene må de som ferdes på sjø og land vise ekstra hensyn til de allerede hardt pressede sjøfuglene som har valgt akkurat vårt område for å gjennomføre årets hekking og myting.

Dunværene Muddvær, Bremstein, Skjærvær, Hysvær, Flovær, Lånan og Kilvær er i drift fra april – juli. Grunneiere, fuglevoktere og forvaltningsmyndigheten anmoder de som ferdes med båt om å holde lav fart i disse øyværene i denne perioden.

 
Foto: Jannike Wika

Foto: Jannike Wika

Kjellerhaugvatnet naturreservat

Kjellerhaugvatnet ligger på nordøstsiden av Vega, mellom Nes og Svea, hvor også turstien går. Området er et åpent natur- og kulturlandskap, med vann og tjern, mellom lave knauser og lyngheier. Det er satt opp en gapahuk langs stien

Foto: Jannike Wika

Foto: Jannike Wika

Holandsosen naturreservat

Holandsosen ligger på nordvestsiden av Vega, og er et variert våtmarksområde med marine gruntvannsområder. Halvparten av området består av kystlynghei. Holandsosen er også kjerneområde for den rødlistede planten vegamaure, som kun finnes i Vega kommune i Norge. Stien gjennom området går fra Holand til Viksås.

Foto: Jannike Wika

Foto: Jannike Wika

Eidemsliene naturreservat

Eidemsliene ligger på sørsiden av Vega, under Trollvasstinden og Vegtindan. Store deler av reservatet består av skogløse fjellsider og ur. I den nedre delen er det småvokst skog og strandflate. Det er satt opp gapahuk utenfor verneområdet med informasjon om området. Det finnes tre turløyper som går i reservatet.

 
Foto: Jannike Wika

Foto: Jannike Wika

Hysvær/Søla landskapsverneområde

Området ligger rett vest for hovedøya og omfatter et stort øyområde hvorav 86 028 dekar av 93 172 dekar er sjøareal. Området er variert, med en rekke flate, gressbevokste øyer, og Søla, med sine 432 moh. Det er mulig å få servering og overnatting i Hysvær på Gåkkå Mathus mot bestilling.

Foto: Cyril Ruoso.

Foto: Cyril Ruoso.

Lånan/Flovær/Skjærvær fuglefredningsområde

Lånan/Flovær/Skjærvær har et areal på 714 dekar, hvorav 371 dekar er sjøareal. Området er et viktig hekke-, myte- og overvintringsområde for sjøfugl. Lånan, Flovær og Skjærvær er alle dunvær i Vegaøyan verdensarvområde, noe som innebærer at de er bebodd fra 1. mai - 1. juli. Det går båtturer til Lånan i juli og begynnelsen av august.

Foto: Jannike Wika

Foto: Jannike Wika

Hvorfor vern, Vega verneområdestyre og verneområdeforvalter

Det er sju verneområder i Vegaøyan Verdensarvområde. Disse utgjør 22 % av verdensarvområdet. Områdene er vernet for å sikre sårbare og truede naturtyper, eller for å ta vare på landskapets egenart. I tillegg er verneområdene viktige rekreasjonsområder for mennesker.